sâmbătă, 19 martie 2011

Tinerii societăţii actuale

Multe persoane trecute deja de prima tinereţe folosesc tot mai des expresia "Tinerii din ziua de azi!". Insă tot mai mulţi nu-şi exprimă admiraţia sau plăcerea faţă de această fragedă vârstă prin care au trecut şi ei, ci dimpotrivă, îi dispreţuiesc din ce in ce mai mult.
Până la urmă, sunt chiar aşa de extravaganţi? Extravaganţa a existat şi va exista mereu. Mereu vom avea impresia că cei mai tineri decât noi adoptă un stil de viaţă din ce in ce mai neobişnuit.
Dar totuşi...tinerii - căci acesta este subiectul discuţiei noastre - ce sunt ei pentru noi? Ce rol au ei in societate? Majoritatea tinerilor din zilele noastre sunt prea maturizaţi, îmbătrâniţi înainte de vreme, trecând de la copilarie direct la maturitate. Societatea "noastră nu are ce face cu tineri îmbătrâniţi; ei îi trebuiesc bătrâni, mulţi bătrâni, însă tineri."
Aşadar, revenim la conflictul dintre "vârsta a doua" şi tineri. Chiar şi cu aceşti "tineri îmbătrâniţi" care sunt din ce in ce mai atraşi de alcool, etnobotanice şi stupefiante, noi, ca societate, putem evolua. De ce? Pentru că printre noi sunt şi persoane conştiente şi lucide. De ce? Pentru că şi ei işi pot reveni din această transă în care se află şi pot ajuta la evoluţia societăţii. Până la urmă, ei sunt viitorul nostru, viitorul ţării, nu-i aşa? Dacă ei nu pot face nimic în acest sens, atunci cine poate?
Este adevărat – aşa cum am spus anterior – că preocuparile tinerilor sunt foarte diferite astăzi faţă de cum erau acum zece, douăzeci de ani sau poate mai mult. Modalităţile de petrecere a timpului liber sunt din ce in ce mai diverse, iar anturajul, cercul lor de prieteni devine un fel de familie adoptivă. Aşa ne explicăm cum, noua generaţie are din ce in ce mai multe probleme. Însă nu trebuie să plecăm capul atunci când trecem pe lângă o astfel de persoană, ci din contră, trebuie să avem puterea s-o privim in ochi şi să-i intindem o mână de ajutor. Gândeşte-te că nu ei poartă toată vina. Există o mulţime de motive din cauza cărora ei sunt aşa. Dar gândeşte-te în primul rând că TU poţi fi acolo, în locul lor.
Dacă patria nu le-a oferit nimic -sau poate doar crunta realitate a unui viitor inexistent sau cel mult instabil- ei de ce nu-şi pot croi viaţa aşa cum işi doresc, cum visează şi cum le place, fără a fi judecaţi şi criticaţi de noi toţi ceilalţi? De ce?


Articol creat de buna mea prietenă Simo creaţa ... La rugăminţile ei i-am publicat articolul pe blogul meu ;)

Un comentariu:

  1. defapt, a fost ideea ta sa-mi fac propriul blog

    insa pana atunci,profit de al tau

    multumesc mult Alexy>:D<

    onoarea mea:*

    :">

    RăspundețiȘtergere