sâmbătă, 27 martie 2010

Basarabia pământ românesc

Astăzi se împlinesc 92 de ani de la unirea Moldovei dintre Prut şi Nistru cu patria mamă la 27 martie 1918. Folosesc denumirea de Moldova dintre Prut şi Nistru, pentru că cel de Basarabia este incorect, după cum voi arăta în curând într-un alt articol al meu.
Nu ştiu dacă are rost să ţin o întreagă listă de istorie, să mai prezint eu aici cine au fost Ion Inculeţ, Pantelimon Halippa şi alţii şi care a fost drumul de la despărţirea de Rusia Ţaristă până la unirea din 27 martie 1918. Aceste lucruri se găsesc în cărţile de istorie şi vi le voi detalia cu altă ocazie.
Voiesc prin acest articol doar să povestesc cum a avut loc astăzi o manifestaţie dedicată acestei zile, nu în Iaşi, nu în Focşani, Chişinău sau Suceava sau orice alt oraş moldovean ci în inima Ardealului, în Târgu Mureş, demonstrând că românii sunt fraţi şi se bucură de sărbătorile naţionale oriunde s-ar afla, aşa cum şi muntenii sau moldovenii sărbătoresc ziua de 1 decembrie.
Astăzi, s-a organizat în centrul oraşului Târgu Mureş o paradă cu steaguri tricolore şi cu pancarde pentru a comemora ziua unirii acelui vechi pământ romînesc cu Patria Mamă în 1918 şi pentru a sensibiliza publicul mureşean cu faptul că acel teritoriu, prin vitregia timpului nu se mai află din păcate astăzi în trupul ţării. Manifestaţia mi s-a părut extraordinară, s-au cântat cântece patriotice, s-au fluturat steaguri şi e rând diverse persoane au luat cuvântul şi am vorbit despre semnificaţia zilei de 27 martie 1918. Mă întreb eu acum personal, cum de în acele vremuri tinerii au ieşit în masă pe străzi şi au cerut, au creat unirea şi noi astăzi nu mai putem face asta? Era România într-o situaţie mai prielnică atunci decât acum? Nimic mai fals! România era pe atunci doar o fâşie de pământ distrusă de 2 ani de război cumplit, cu teritoriul ocupat, cu armatele germane şi dualiste care ne năvăleau ... Aveam un vecin revoluţionar care trădase şi acum jefuia, care ne emninţa direct! România era singură atunci, nu avea niciun ajutor,eram prinşi între Austro-Ungaria şi Rusia Comunistă şi cu toate astea am avut forţa să declarăm unirea! Astăzi suntem un stat liber, puternic, sau măcar mai putrernic ca în 1918, membrii ai NATO şi UE, cu aliaţi bine determinaţi.Şi atunci ce ne opreşte să declarăm unirea?Cu ce ne-au fost superiori tinerii din acele vremuri nouă?Şi mai am o întrebare.Dacă acei tineri moldoveni dintre Prut şi Nistru nu ar fi avut curajul să lupte atunci, unirea din 1918 s-ar mai fi realizat?Nu mă refer numai la unirea teritoriului dintre Prut şi Nistru ci la tot, inclusiv la Moldova de Nord(aşa zisa Bucovină), la Banat, parţium, Maramureş sau Ardeal. Ar mai fi ieşit transilvănenii la 1 decembrie să ceară unirea dacă nu ar fi făcut-o moldovenii la 27 martie? În astfel de termeni trebuie gândită istoria.
Pe pancardele afişate stăteau scrise cuvinte precum : ,,Basarabia, pământ românesc", ,,România Mare, singura salvare" sau ,,Limba română, acasă e stăpână", mai ales că în ultimele zile se aude de un proiect de lege care încalcă cel puţin 10 articole din constituţie şi care vrea să ne impună o a doua limbă oficială.
În urma manifestaţiei de astăzi, eu nu pot decât să fiu fericit că încă se mai luptă pentru acest vechi pământ românesc, să fiu mândru că sunt român şi să vă invit pe voi pe toţi să puneţi umărul la crearea României de mâine, o Românie mai puternică, mai bună, mai fericită! Doamne ajută! Aştept comentariile voastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu